TDF19 | 9TH DAY: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ BY ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Ημέρα 9η

Το μία και σήμερα αρχίζει, να δείχνει πλέον απειλητικό. Δυο ημέρες προβολών έχουν μείνει και για το 19ο ΦΝΘ-αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουμε ενδιαφέρουσες προβολές για αυτές τις δυο μέρες. Τρέξτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας!
Οι σημερινές μας προτάσεις είναι:

«Τέρας στο μυαλό» της Τζιν Κάρπερ. Μια ημισατιρική και συχνά αστεία ταινία δια χειρός μιας 84χρονης βετεράνας δημοσιογράφου του CNN, που αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη της ταινία για έναν πολύ καλό λόγο: κάνοντας τον εαυτό της πειραματόζωο σε εργαστήρια με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία και έχοντας για συμβούλους της κορυφαίους επιστήμονες του χώρου, εξετάζει τον παράλογο φόβο, τα αποτυχημένα φάρμακα, τις επικίνδυνες παρανοήσεις και τα μυστικά στοιχεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και για την απόλυτη αποτυχία της επιστήμης να τη θεραπεύσει. Η ταινία συνιστά ένα μανιφέστο, που υποστηρίζει πως μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα γιατρέψουν τη λεγόμενη επιδημία άνοιας.

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 13:00, Ολύμπιον

«Η ιστορία είμαι εγώ-Ανδρέας Λεντάκης» του Μένου Δελιοτζάκη. Η ζωή, η πολιτική δράση και η πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη. Και, μέσω αυτού, η πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η πολιτική ιστορία της, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Πρώτη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 17:30, Τώνια Μαρκετάκη

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 15:00, Τζον Κασσαβέτης

«Ιερό νερό» του Ολιβιέ Ζουρντέν. Με οδηγό τη Βεστίν, μια πληθωρική σταρ του ραδιοφώνου, η ταινία εξερευνεί τη σεξουαλικότητα στη Ρουάντα σε μια αναζήτηση του νερού, που αναβλύζει από το γυναικείο σώμα και αποκαλύπτει με χιούμορ και αυθορμητισμό το μυστήριο της γυναικείας εκσπερμάτισης. Το Ιερό νερό φέρνει τον θεατή του δυτικού κόσμου ενώπιον της τρυφερής, μύχιας πραγματικότητάς του και τον βυθίζει στην καθημερινότητα της σύγχρονης Ρουάντας, ανακαλύπτοντας εκ νέου την κληρονομιά της με τον πιο απόκρυφο τρόπο: τη γυναικεία ηδονή. Μια ωδή στη γυναικεία απόλαυση γεμάτη σεβασμό και χιούμορ, χωρίς ίχνος ντροπής.

Πρώτη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 18:00, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 16:00, Σταύρος Τορνές

«Μηχανές» του Ραχούλ Τζέιν. Μια εικαστικά συναρπαστική ματιά στο εσωτερικό ενός γιγαντιαίου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στην Ινδία, που διερευνεί το νόημα της σύγχρονης εργασίας, της εκμετάλλευσης, και του ανθρώπινου κόστους της μαζικής παραγωγής στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Μέσα απ’ τους διαδρόμους και τα έγκατα του τεράστιου, χαοτικού κτιρίου, η κάμερα ταξιδεύει τον θεατή σ’ έναν τόπο μηχανοποιημένης σωματικής εργασίας και φοβερών κακουχιών, προβληματίζοντάς τον σχετικά με τις προβιομηχανικές συνθήκες εργασίας και το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον πρώτο κόσμο και στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 18:15, Σταύρος Τορνές

«Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη. Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας, να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον. Ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό 35mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής 1936-1952: Δικτατορία Μεταξά, Αλβανικό έπος, Γερμανική Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Βρετανική απόβαση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, έκτακτα στρατοδικεία, Μακρόνησος. «Από την Ελλάδα ολάκερη, που έχει γίνει μια ψυχή και ένα στόμα, ανεβαίνει στο γαλάζιο αιθέρα το δοξολόγημα της λευτεριάς. Της μόνης αξίας του ανθρώπου».

Πρώτη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 20:00, Παύλος Ζάννας

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 15:45, Τώνια Μαρκετάκη

«Houston, We Have a Problem!» του Ζίγκα Βιρτς. Ο Ψυχρός Πόλεμος, η κόντρα για την κατάκτηση του διαστήματος και η προσσελήνωση της ΝΑΣΑ είναι ορόσημα, που καθόρισαν μια εποχή. Παράλληλα, όμως, έδωσαν τροφή για θεωρίες συνωμοσίας. Στην ταινία, ο σκηνοθέτης Ζίγκα Βιρτς τροφοδοτεί με νέο υλικό τη συζήτηση και στα δύο μέτωπα. Ένα συναρπαστικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, που εξερευνά το μύθο μιας συμφωνίας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον οποίο η Αμερική αγόρασε το κρυφό διαστημικό πρόγραμμα της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Πρώτη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 20:30, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 18:00, Φρίντα Λιάππα

«Το παιδί θαύμα» του Γιώργου Παντελεάκη. Το παιδί θαύμα από την Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας, μας μυεί στο μοναδικό στυλ πυγμαχίας, που έχει συνδημιουργήσει με τον πατέρα του. Η ιστορία του πυγμάχου Αλέξανδρου Τσανικίδη σε πορεία ανάκαμψης έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό, με στόχο τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ένα καινοτόμο και υψηλής αισθητικής ντοκιμαντέρ με συνεχή δράση, που ενσωματώνει στην αφήγηση τους μουσικούς, με μια αβαν-γκαρντ, τζαζ προσέγγιση. Ένα δημιουργικό, εμμονικό, γεμάτο δραματική ένταση δοκίμιο για έναν θιασώτη αυτού του τόσο παρεξηγημένου ολυμπιακού αθλήματος.

Πρώτη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 20:45, Φρίντα Λιάππα

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 13:30, Φρίντα Λιάππα

«Μια τρύπα στο κεφάλι» του Ρόμπερτ Κίρχοφ. Λίγοι γνωρίζουν την τραγωδία, που έζησαν οι Ρομά και οι Σίντι κατά τη διάρκεια του B′ Παγκοσμίου Πολέμου. Δολοφονήθηκαν κατά δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις παρυφές ομαδικών τάφων και στην άκρη του δρόμου, με κοντακιές, σφυριές ή δηλητηριώδη αέρια. Η σιωπή τους περιβάλλει. Για χρόνια ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Επέζησαν και κρατούν τις μνήμες και τις ουλές τους ως αποδεικτικά στοιχεία. Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ξανά ο φασισμός, εκείνοι είναι μερικοί από τους τελευταίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος. Ζουν με μια τρύπα στο κεφάλι, ένα σημάδι από το παρελθόν.

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 13:15, Σταύρος Τορνές

Ετικέτες:

Trackback από το site σας.

Σοφή Κουκουβάγια

Η Σοφή Κουκουβάγια ξέρει τα πάντα και είναι νυχτοπούλι. Βέβαια αν την αφήσεις ήσυχη μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε ακόμα και μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα Μετρό. Γεννήθηκε στο εξωτικό και κοσμοπολίτικο Πανόραμα. Μεγάλωσε ανάμεσα στη Νέα Κρήνη και τη Νέα Παραλία. Κυκλοφορεί με τροφή για αδέσποτα στην τσάντα της. Ξυπνάει πολύ πρωί για να λέει έρευνες στο ραδιόφωνο, τρώει παγωτό όλο το χρόνο, από το Φεβρουάριο και μετά θέλει να κυκλοφορεί με μαγιό, είναι Ηρακλής, πιστεύει ότι το βόλεϊ είναι βαθύτατα φροϋδικό άθλημα γιατί δεν υπάρχει σωματική επαφή και επαγγελματικό της όνειρο είναι να γράφει στο Cosmopolitan. Ελπίζει ο άντρας της ζωής της να της κάνει πρόταση γάμου πάνω από μια μερίδα σουτζουκάκια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.
Powered by