TDF19 | 8TH DAY: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ BY ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Ημέρα 8η

Το τέλος πλησιάζει απειλητικά πλέον, μας έχουν μείνει μόνο τρεις μέρες προβολών κι η δίψα, για να δούμε όσα περισσότερα ντοκιμαντέρ γίνεται και φέτος δε στερεύει! Ευτυχώς οι διοργανωτές έχουν φροντίσει για την καλοπέρασή μας. 

Οι σημερινές μας προτάσεις είναι:

«Μυρμήγκια σε μια γαρίδα» του Μαουρίς Ντέκερς. Τόκιο, Ιανουάριος του 2015: Το υπ’ αριθμόν ένα εστιατόριο στον κόσμο, το ΝΟΜΑ της Κοπεγχάγης, και ο διακεκριμένος σεφ και ιδιοκτήτης του, Ρενέ Ρετζέπι, μεταφέρουν το εστιατόριο και ολόκληρο το προσωπικό του στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental Hotel του Τόκιο για οκτώ εβδομάδες λουκούλειων γευμάτων με ειδικά διαμορφωμένα μενού. Οι θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί. Μια μοναδική ματιά σ’ έναν από τους διασημότερους σεφ του πλανήτη, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 15:00, Τζον Κασσαβέτης

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 18:15, Φρίντα Λιάππα

«Θέατρο της ζωής» του Πίτερ Σβάτεκ. Ο Μάσιμο Μποτούρα, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου, οργανώνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Μιλάνο το 2015 ένα συσσίτιο, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Στο Refettorio Ambrosiano, ο Μάσιμο προσκάλεσε 60 από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου οι οποίοι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα τρόφιμα από τα περίπτερα της EXPO, που θα πήγαιναν για πέταμα, μαγείρεψαν για τους φτωχούς πρόσφυγες και αστέγους του Μιλάνου. Η πρωτάκουστη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων, που δίνει άφθονη τροφή για σκέψη.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 17:30, Τζον Κασσαβέτης

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 15:45, Σταύρος Τορνές

«Ο καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης» του Γιάννη Βαμβακά. Η μεγάλη αγάπη του Βασίλη Θεοχαράκη στη ζωγραφική και η αφοσίωσή του σ’ αυτήν για περισσότερο από μισό αιώνα, μ’ ένα ταλέντο, που εκδηλώθηκε από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ανέχειας και έκαναν τον πατέρα του να δυσανασχετεί, αφού τον προώριζε για επιχειρηματία. Πέρασε πολλές δυσκολίες εργαζόμενος ακατάπαυστα και στην επιχειρηματικότητα μέχρι το μεσημέρι και στην τέχνη του-τη ζωγραφική-τ’ απογεύματα και τα βράδια, έως ότου βρει την ισορροπία μέσα στην ψυχή του. Γι’ αυτό και είναι μοναδικός. Γιατί μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να έχει εξαιρετικές επιδόσεις και στις δύο αυτές θεότητες, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την επιχειρηματικότητα και την τέχνη.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 17:30, Παύλος Ζάννας

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 13:00, Τώνια Μαρκετάκη

«Οι Ινδιάνοι που ρόκαραν τον κόσμο» των Κάθριν Μπέινμπριτζ και Αλφόνσο Μαϊοράνα. Η ιστορία ενός ουσιαστικού, ζωτικής σημασίας κεφαλαίου, που ως τώρα δεν είχε γραφτεί, για τη βαθιά επιρροή των αυτόχθονων Αμερικανών μουσικών στην αμερικανική και διεθνή ποπ κουλτούρα. Μέσα από υλικό αρχείου από συναυλίες, ηχητικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με ζωντανούς θρύλους όπως οι Ίγκι Ποπ, Τόνι Μπένετ και Μάρτιν Σκορσέζε, η ταινία αφηγείται μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, γύρω από τις απίστευτες ζωές και καριέρες ειδώλων, όπως οι Λινκ Ρέι, Τσάρλι Πάτον, Πίτερ Λαφάρζ και Τζίμι Χέντριξ, μεταξύ άλλων-δίνοντας έναν μοναδικό ορισμό της «κληρονομιάς». Μετά το Rumble δεν θα ακούσετε ποτέ ξανά ροκ εν ρολ με τον ίδιο τρόπο.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 18:00, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 20:30, Σταύρος Τορνές

«Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» του Αντώνη Τολάκη. Αντιμέτωπος μ’ ένα θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμιά ελπίδα για τη ζωή. Δεν πιστεύει στο Θεό, ούτε προσδοκά κάποιο θαύμα. Τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγό του, τα παιδιά του. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 20:00, Παύλος Ζάννας

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 15:15, Τώνια Μαρκετάκη

«Φάκελος: Σοκολάτα» της Μπέντε Φόρερ. Η απίστευτη ιστορία τριών Ολλανδών δημοσιογράφων, που προσπάθησαν να πείσουν τις μεγάλες εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας, να βάλουν τέλος στην παιδική εργασία και όταν αυτές τους αγνόησαν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν την πρώτη μπάρα σοκολάτας, που δεν ήταν προϊόν σκλαβιάς. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της σοκολάτας Tony’s Chocolonely, μιας από τις κορυφαίες μάρκες στην Ολλανδία. Ένα ζωντανό, αστείο και συχνά συγκινητικό ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο με αγάπη από πλάνα αρχείου σε συνδυασμό με καινούργιο υλικό.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 20:00, Τζον Κασσαβέτης

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 15:45, Φρίντα Λιάππα

«Ο διάλογος του Βερολίνου» του Νίκου Λυγγούρη. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο, που αποτελείται από κομμάτια ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και φιλοσοφικού στοχασμού, με θέμα το πολύπλοκο αλληλεπιδραστικό παιχνίδι μεταξύ των πολιτισμών του ευρωπαϊκού βορρά και νότου, που έχει τη μορφή ενός πέρα-δώθε μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα ταξίδι μέσα από το λαβύρινθο της νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας, κατά τη διάρκεια του οποίου εθνογραφία, ιστοριογραφία, πολιτισμός, καθημερινότητα, πολιτική και προσωπικά βιώματα αναμειγνύονται σε καινούργιους συνδυασμούς.

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 20:15, Τώνια Μαρκετάκη

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 16:15, Παύλος Ζάννας

«Μεγαλώσαμε πια!» της Μάιτε Αλμπέρντι. Ένα ανοιχτόκαρδο, γενναιόδωρο ντοκιμαντέρ για μια παρέα 40χρονων φίλων, που είναι συμμαθητές όλη τους σχεδόν τη ζωή. Έχουν σιχαθεί πια να είναι μαθητές και δεν θέλουν να υπακούουν στον κανονισμό του σχολείου. Ανέκαθεν πίστευαν πως, όταν θα πέθαιναν οι γονείς τους, θα μπορούσαν, να κάνουν όσα δεν τους επιτρέπονταν παλιά: να ζήσουν μόνοι τους, να οδηγήσουν, να έχουν παρέες, να κάνουν σεξ, να παντρευτούν, να γίνουν γονείς, να πιάσουν δουλειά. Μόνο που τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει γι’ αυτούς· έχουν σύνδρομο Down και πρέπει να υφίστανται την απογοήτευση του να ζουν σα να ήταν ακόμη δέκα χρονών. Τι συμβαίνει στα παιδιά που θέλουν να ενηλικιωθούν, αλλά απλώς γερνούν;

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 20:30, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 18:00, Σταύρος Τορνές

«Μπόμπι Σαντς: 66 μέρες» του Μπρένταν Τζ. Μπερν. Ο Μπόμπι Σαντς, εθελοντής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IΡA), ξεκίνησε απεργία πείνας την 1η Μαρτίου του 1981. Θεωρώντας εαυτόν στρατιώτη σ’ έναν πόλεμο, πέθανε διεκδικώντας το δικαίωμα να αναγνωριστεί ως πολιτικός κρατούμενος. Καθώς ακολουθούμε την αφήγηση μέρα προς μέρα, βλέπουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο αυτών των πολυτάραχων γεγονότων, σ’ ένα διεισδυτικό πορτρέτο, που διαχωρίζει τον άνθρωπο από το μύθο και τα συμβάντα από τη μυθοπλασία. Συνομιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες και κάνοντας χρήση αρχειακού υλικού, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί, δραματοποίησης και ανιμέισον, η κινηματογραφική αυτή οδύσσεια αποτυπώνει μια συνταρακτική στιγμή στην ιστορία του 20ού αιώνα.

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 23:00, Φρίντα Λιάππα

Ετικέτες:

Σοφή Κουκουβάγια

Η Σοφή Κουκουβάγια ξέρει τα πάντα και είναι νυχτοπούλι. Βέβαια αν την αφήσεις ήσυχη μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε ακόμα και μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα Μετρό. Γεννήθηκε στο εξωτικό και κοσμοπολίτικο Πανόραμα. Μεγάλωσε ανάμεσα στη Νέα Κρήνη και τη Νέα Παραλία. Κυκλοφορεί με τροφή για αδέσποτα στην τσάντα της. Ξυπνάει πολύ πρωί για να λέει έρευνες στο ραδιόφωνο, τρώει παγωτό όλο το χρόνο, από το Φεβρουάριο και μετά θέλει να κυκλοφορεί με μαγιό, είναι Ηρακλής, πιστεύει ότι το βόλεϊ είναι βαθύτατα φροϋδικό άθλημα γιατί δεν υπάρχει σωματική επαφή και επαγγελματικό της όνειρο είναι να γράφει στο Cosmopolitan. Ελπίζει ο άντρας της ζωής της να της κάνει πρόταση γάμου πάνω από μια μερίδα σουτζουκάκια.
Powered by