TDF19 | 7TH DAY: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ BY ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Ημέρα 7η

Ο καιρός αρχίζει να χαλάει στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δε μας πτοεί. Κυνηγάμε τις προβολές και αποφεύγουμε τη βροχή. Η έβδομη ημέρα του 19ου ΦΝΘ έχει πολλές ενδιαφέρουσες προβολές.

Οι προτάσεις μας για σήμερα είναι:

«76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι» του Σεϊφολάχ Σαμαντιάν. Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη, του οποίου η ασυνήθιστη προσέγγιση στην τέχνη τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές της ίδιας της ζωής. Το ντοκιμαντέρ μοιράζεται μαζί μας 76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από τη ζωή και το έργο του Κιαροστάμι, που δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας, σε ανάμνηση των 76 χρόνων και των 15 ημερών που διήρκεσε το δημιουργικό του ταξίδι. Βλέπουμε πλάνα, που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες ώρες υλικού, που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια 25 ετών φιλίας, μέσα και έξω από το Ιράν, σε διάφορες περιστάσεις-φεστιβάλ κινηματογράφου, φωτογραφήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια-καθώς και κάποιες μοναδικές στιγμές της καθημερινής του ζωής.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 13:00, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 17:15, Τζον Κασσαβέτης

«Αυτοκρατορία ονείρων» του Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν. Μια 24χρονη Κινέζα εσωτερική μετανάστρια μετοικεί στην Τσονγκτσίνγκ, για να κυνηγήσει το «κινεζικό όνειρο». Μαγεμένη από τον εύκολο πλουτισμό της έκρηξης της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, ανοίγει ένα μεσιτικό γραφείο για ξένους. Αλλά η επιχείρησή της παίρνει τον λάθος δρόμο όταν οι ξένοι, που την επισκέπτονται χρησιμοποιούνται σ’ ένα σουρεαλιστικό εγχείρημα μεταμόρφωσης των έρημων πόλεων της επαρχίας σε «παγκοσμιοποιημένες, ακμάζουσες πόλεις» τις μέρες που τις επισκέπτονται επενδυτές και πολιτικοί ηγέτες. Μια προσωπική ιστορία, που αποτελεί μαζί και χρονικό ενός από τα πιο κρίσιμα οικονομικά ζητήματα της εποχής μας και είναι δοσμένη με λεπτοφυή ειρωνεία και σεβασμό από έναν σκηνοθέτη-ανθρωπολόγο.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 15:45, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 17:45, Σταύρος Τορνές

«Μέχρι το φεγγάρι και πάλι πίσω» της Σούζαν Μόργκαν Κούπερ. Τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα της πολιτικής δολοφονίας ενός Μοσχοβίτη δικηγόρου και της ακύρωσης 259 υιοθεσιών Ρώσων ορφανών από οικογένειες στην Αμερική τελικά συνδέονται με μια σχέση βαθιά και ύπουλη. Από την ιδρυματοποίηση των εγκαταλειμμένων παιδιών και των παιδιών με ειδικές ανάγκες στη Ρωσία κι από τις διασυνοριακές συναλλαγές ενός τραπεζίτη με επενδύσεις δισεκατομμυρίων έως την τραγωδία μιας οικογένειας στην Αμερική, η ταινία διερευνά το πώς η διαφθορά της ρωσικής πολιτικής συνδέεται με την ιστορία ενός υιοθετημένου παιδιού, του οποίου ο τυχαίος θάνατος έγινε η επίσημη αιτία της απαγόρευσης των υιοθεσιών από τον Πούτιν.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 17:30, Τζον Κασσαβέτης

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 15:30, Σταύρος Τορνές

«Vive la fuite» της Εύης Καραμπάτσου. «Vive la fuite!» ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα, που ταυτίστηκε με το μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 17:30, Τώνια Μαρκετάκη

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 13:30, Φρίντα Λιάππα

«Κώστας Τσόκλης: Το τι, το πώς, και το γιατί της τέχνης» του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα. Ο Κώστας Τσόκλης μιλάει εκ βαθέων για το Τι, το Πώς, και το Γιατί της Τέχνης, σε μια συζήτηση με τον Θανάση Λάλα, αναδεικνύοντας το νήμα, που συνδέει άρρηκτα τη ζωή του με την τέχνη του. Ο Κώστας Τσόκλης, ένας εικαστικός, που έχει συμπεριληφθεί από την εφημερίδα The Times, στα 1000 πρόσωπα, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, μιλάει για τη φιλοσοφία ζωής, που παρήγαγε και ταυτόχρονα σημάδεψε το έργο του. Για το έργο του μιλάει ο ιστορικός τέχνης Μπρούνο Κορά.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 18:00, Φρίντα Λιάππα

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 15:45, Παύλος Ζάννας

«Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη. Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, με ένα ποδήλατο και μια κάμερα go-pro, συναντά ανθρώπους ,που κάνουν το ίδιο με εκείνον-μένουν καθαροί από ουσίες και ζουν γεμάτοι συνείδηση. Η χαρά του πιώματος, η κατάρρευση, η αποδοχή του προβλήματος, η ανάρρωση. «Καθαροί» πια, μαρτυρούν την πορεία τους προς την αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και της αντίληψής τους για τη ζωή.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 18:00, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 22:30, Τώνια Μαρκετάκη

«Πεθαίνοντας στο γέλιο» του Στέλιου Κούλογλου. Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. O Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί, να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 20:00, Τζον Κασσαβέτης

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 15:15, Τώνια Μαρκετάκη

«Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» της Μαργαρίτας Μαντά. Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή, που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο, που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της,του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 20:00, Τώνια Μαρκετάκη

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 13:00, Τζον Κασσαβέτης

«Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου. Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από πέντε φωνές, που κάνουν τα πάντα. Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Mια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 20:30, Σταύρος Τορνές

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 14:15, Παύλος Ζάννας

«Είμαι ένας χορευτής» του Σταύρου Πετρόπουλου. Τέσσερις άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον σύγχρονο χορό, συμμετέχοντας σε εργαστήρια μεικτών ομάδων αποτελούμενων από ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές διαφορετικών ηλικιών, με ή χωρίς αναπηρία, που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access. Υπό τη διετή καθοδήγηση Ελλήνων χορογράφων, πειραματίζονται με την κίνηση, ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους και συμβάλλουν στη δημιουργία τριών παραστάσεων για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access, διευρύνοντας τα όρια της τέχνης και της σωματικής έκφρασης.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 22:30, Τώνια Μαρκετάκη

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 13:00, Τζον Κασσαβέτης

«ΙΧΘΥΣ» του Χρήστου Καραλιά. Μια εξαμελής οικογένεια ζει σ’ ένα κτήμα με ψηλούς φράχτες έξω απ’ την Αθήνα. Ένα σπίτι γεμάτο παιδικές φωνές, μουσική, με οικογενειακό συγκρότημα και «σπιτικές» ταινίες. Μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών σε υπεύθυνους ενήλικες με βάση την αγάπη και τη σχέση τους με τον Χριστό. Μια σπουδαστική προσπάθεια που κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Πρώτη προβολή: Πέμπτη 9 Μαρτίου, 20:00, Παύλος Ζάννας

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 13:00, Τώνια Μαρκετάκη

Ετικέτες:

Σοφή Κουκουβάγια

Η Σοφή Κουκουβάγια ξέρει τα πάντα και είναι νυχτοπούλι. Βέβαια αν την αφήσεις ήσυχη μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε ακόμα και μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα Μετρό. Γεννήθηκε στο εξωτικό και κοσμοπολίτικο Πανόραμα. Μεγάλωσε ανάμεσα στη Νέα Κρήνη και τη Νέα Παραλία. Κυκλοφορεί με τροφή για αδέσποτα στην τσάντα της. Ξυπνάει πολύ πρωί για να λέει έρευνες στο ραδιόφωνο, τρώει παγωτό όλο το χρόνο, από το Φεβρουάριο και μετά θέλει να κυκλοφορεί με μαγιό, είναι Ηρακλής, πιστεύει ότι το βόλεϊ είναι βαθύτατα φροϋδικό άθλημα γιατί δεν υπάρχει σωματική επαφή και επαγγελματικό της όνειρο είναι να γράφει στο Cosmopolitan. Ελπίζει ο άντρας της ζωής της να της κάνει πρόταση γάμου πάνω από μια μερίδα σουτζουκάκια.
Powered by