TDF19 | 6TH DAY: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ BY ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Ημέρα 6η

Έχει περάσει ήδη το μισό Φεστιβάλ, αλλά οι ρυθμοί μας δεν πέφτουν. Συνεχίζουμε να κυνηγάμε τα ντοκιμαντέρ και τα εισιτήρια, γιατί τα sold out είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο από τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.Οι σημερινές μας προτάσεις είναι:

«Όλυμπος: Τέσσερα μονοπάτια για να φτάσεις τους θεούς» του Νίκου Ντουρλιού. Ένα ντοκιμαντέρ για το εθνικό πάρκο του Ολύμπου και τις τέσσερις πιο δημοφιλείς διαδρομές, για να φτάσει κανείς στο οροπέδιο των Μουσών και την κορυφή Μύτικας. Στις τέσσερις αυτές διαδρομές θα μας οδηγήσουν διαφορετικοί ορειβάτες κάθε φορά. Ελάτε μαζί μας, να γνωρίσουμε την κατοικία των θεών και τους ανθρώπους, που αγάπησαν το μαγικό αυτό βουνό.

Δεύτερη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 13:00, Τώνια Μαρκετάκη

«Φλεγόμενη γυναίκα» της Τζούλι Σόκολοου. Αυτό το πορτρέτο μιας πύρινης θέλησης εξυμνεί το πρώτο ανοιχτά διεμφυλικό άτομο, που μπήκε στο Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης. Η Μπρουκ Γκίναν την έχει στο αίμα της τη μάχη με τη φωτιά-άλλωστε και ο πατέρας της και ο παππούς της διετέλεσαν πυροσβέστες. Ωστόσο, ως διεμφυλική γυναίκα, συνάντησε αρκετά εμπόδια στο δρόμο της. Η μετάβασή της από το ένα φύλο στο άλλο σ’ ένα επάγγελμα, που ακόμη θεωρείται κατεξοχήν «ανδροπρεπές» υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση για τους συνεργάτες και τους συγγενείς της, ενώ ο φίλος της αναμετράται με τον αντίκτυπο, που έχει στους γονείς του το δημόσιο πλέον προφίλ της Μπρουκ.

Δεύτερη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 13:30, Παύλος Ζάννας

«Κάθε μέρα» του Σπύρου Γερούση. ​Το ντοκιμαντέρ «Κάθε μέρα» ασχολείται με τις καθημερινές προκλήσεις και πολιτικές επιλογές της γενιάς της δεκαετίας του ’90, υπό το πρίσμα της χιπ χοπ κουλτούρας. Η γενιά του ’90 αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, του οποίου οι συλλογικές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον και μιας σχετικής ευμάρειας έχουν διαψευστεί από πολιτικές αποφάσεις, το λόγο των ΜΜΕ και τις καθημερινές προκλήσεις της σκληρής πραγματικότητας της κρίσης. Είναι μια ταινία ανασκόπησης, καλλιτεχνικώv ερμηνείων της πραγματικότητας και συλλογισμού περί πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Δεύτερη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 15:00, Τζον Κασσαβέτης

«Λεϊλά και Λάνσελοτ» της Ζουάνα Λίντα. Γυρισμένο μόνο μ’ ένα iPhone, το «Λεϊλά και Λάνσελοτ» είναι ένα τεκμήριο της καθημερινής διαδρομής, που κάνει η σκηνοθέτις από και προς τη δουλειά της. Άραγε βρίσκει κανείς την ευτυχία, όταν αποδέχεται την επαναληπτικότητα ή όταν την καταργεί; Ό,τι περιμένουμε για καιρό, πάντα συμβαίνει απρόσμενα. Ένα ευρηματικό πείραμα για τις συναρπαστικές περιπέτειες, που κρύβει η ρουτίνα.

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 15:15, Παύλος Ζάννας

«Οι κυβερνήσεις λένε ψέματα» του Φρεντ Πίμποντι. Ένα νέο κύμα ανεξάρτητων δημοσιογράφων αλλάζει το πρόσωπο της ενημέρωσης και προσφέρει εναλλακτική πληροφόρηση, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο Ι. Φ. Στόουν, ένας εικονοκλάστης, μαχητής δημοσιογράφος, που γέμιζε με ατρόμητα ρεπορτάζ το δελτίο που έγραφε, εξέδιδε και ταχυδρομούσε ο ίδιος κάθε βδομάδα, από το 1953 ως το 1971. Η κάμερα τους ακολουθεί στο κυνήγι της αλήθειας, ενώ οι μεγάλες εταιρείες ΜΜΕ, που ελέγχουν τις mainstream ειδησεογραφικές πηγές, είναι όλο και πιο απρόθυμες να διερευνήσουν ή να κατακρίνουν την κυβερνητική πολιτική-ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας ή σε ό,τι αφορά την κρατική παρακολούθηση των πολιτών.

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 20:30, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Παρασκευή 10 Μαρτίου, 15:30, Φρίντα Λιάππα

«Άμα-Σαν» της Κλάουντια Βαρεζάου. Η άγνωστη ιστορία των Άμα-Σαν, των «γυναικών της θάλασσας» της Ιαπωνίας που συνεχίζουν μια παράδοση 2000 ετών. Στο Ουάγκου, ένα ψαροχώρι του Ειρηνικού, η θαλασσινή ζωή των γυναικών ξεκινά, όταν ανθίζουν οι κερασιές. Όσο οι άνδρες έλειπαν για καιρό για κυνήγι ή ψάρεμα, οι γυναίκες, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους, βουτούσαν στη θάλασσα και μάζευαν όστρακα. Τα μαργαριτάρια που έβρισκαν και πουλούσαν τις έκαναν σύμβολο δύναμης, ομορφιάς και πνευματικότητας. Η ταινία ακολουθεί τρεις από αυτές, καθώς βουτούν σε βαθιά νερά χωρίς εξοπλισμό, ξεπερνώντας τα όρια των εύθραυστων σωμάτων τους και φτάνοντας στην ελευθερία.

Δεύτερη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 22:30, Τζον Κασσαβέτης

«Μιφούνε, ο τελευταίος σαμουράι» του Στίβεν Οκαζάκι. Ένα πορτρέτο του Τοσίρο Μιφούνε, του πιο εμβληματικού ηθοποιού του ιαπωνικού σινεμά. Ακριβώς όπως οι Τζον Φορντ και Τζον Ουέιν ανύψωσαν το ουέστερν σε μια μυθολογία, που εξερευνά την ανθρώπινη πλευρά της βίαιης επέκτασης της Αμερικής, έτσι και ο Κουροσάουα μαζί με τον Μιφούνε μεταμόρφωσαν τις chanbara-τις περιπέτειες εποχής με ξιφομαχίες-σε αφηγήματα που εξερευνούν την ατομική συνείδηση απέναντι στην καταπίεση της ιαπωνικής κοινωνίας. Μια ταινία για τη γένεση ενός ειδώλου και ενός νέου είδους σινεμά, που έχει κάτι από τη στοχαστικότητα και τη στωική δύναμη ενός σαμουράι.

Δεύτερη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 23:00, Φρίντα Λιάππα

«Ντόσον Σίτι: Παγωμένος χρόνος» του Μπιλ Μόρισον. Αρχειακό υλικό, σπάνιες ταινίες του βωβού και κινηματογραφικά επίκαιρα, συνεντεύξεις και ιστορικές φωτογραφίες αφηγούνται την παράξενη, αληθινή ιστορία μιας συλλογής που αριθμεί περισσότερες από 500 ταινίες της περιόδου 1910-1920, οι οποίες ήταν χαμένες για 50 χρόνια προτού βρεθούν θαμμένες σε μια πισίνα, στα βάθη της περιοχής Γιούκον του Καναδά. O μεγαλύτερος αρχειοθέτης-κινηματογραφιστής της εποχής μας φτιάχνει ένα μοναδικό κολάζ-λεπτοβελονιά από μια εύθραυστη πρώτη ύλη για μια εύθραυστη πραγματικότητα, που κινείται πάνω σε λεπτό πάγο.

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 23:00, Ολύμπιον

Δεύτερη προβολή: Σάββατο 11 Μαρτίου, 22:30, Τώνια Μαρκετάκη

«Αφροδίτη» των Μέτε Κάρλα Άλμπρεχτσεν και Λέα Γκλομπ. Μια αισθαντική χαρτογράφηση της γυναικείας σεξουαλικότητας, μέσα από ένα παγνιώδες κινηματογραφικό πείραμα: όταν οι δύο σκηνοθέτιδες οργάνωσαν την οντισιόν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών στη Δανία, μια σεξουαλικά απελευθερωμένη χώρα, 100 γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, έτοιμες να αφηγηθούν τις φαντασιώσεις και τους προβληματισμούς τους. Δεκαπέντε από αυτές εξομολογούνται μπροστά στο φακό, που τις παρατηρεί ανέκφραστα καθώς μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις, γκρεμίζοντας τα στερεότυπα.

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 8 Μαρτίου, 23:30, Σταύρος Τορνές

Δεύτερη προβολή: Κυριακή 12 Μαρτίου, 20:30, Φρίντα Λιάππα

Ετικέτες:

Σοφή Κουκουβάγια

Η Σοφή Κουκουβάγια ξέρει τα πάντα και είναι νυχτοπούλι. Βέβαια αν την αφήσεις ήσυχη μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε ακόμα και μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ακόμα Μετρό. Γεννήθηκε στο εξωτικό και κοσμοπολίτικο Πανόραμα. Μεγάλωσε ανάμεσα στη Νέα Κρήνη και τη Νέα Παραλία. Κυκλοφορεί με τροφή για αδέσποτα στην τσάντα της. Ξυπνάει πολύ πρωί για να λέει έρευνες στο ραδιόφωνο, τρώει παγωτό όλο το χρόνο, από το Φεβρουάριο και μετά θέλει να κυκλοφορεί με μαγιό, είναι Ηρακλής, πιστεύει ότι το βόλεϊ είναι βαθύτατα φροϋδικό άθλημα γιατί δεν υπάρχει σωματική επαφή και επαγγελματικό της όνειρο είναι να γράφει στο Cosmopolitan. Ελπίζει ο άντρας της ζωής της να της κάνει πρόταση γάμου πάνω από μια μερίδα σουτζουκάκια.
Powered by